Úgy kezdődött, hogy egyik nap a Sparban figyelmes lettem egy csomag magyar ricottára, ami egész megfizethető áron volt. Ment is a kosaramba gyorsan kipróbálás céljából. Utána keresgéltem kicsit a neten és az egyik német blogon megtetszett ez a ricottás sütirecept. Az eredetit kicsit módosítani voltam kénytelen, mivel semmi friss gyümölcs nem volt otthon, ezért aszalt sárgabarackokat kevertem a tésztába, de szerintem bármilyen friss vagy aszalt gyümölccsel készíthető. Elég roskatag idegállapotban és kapkodva készítettem, ezért féltem kicsit az eredménytől, meg a nyers tészta elég valószínűtlenül sűrű lett, de félelmem alaptalannak bizonyult, nagyon finom kis süti lett belőle.

Sárgabarackos- ricottás süti

Hozzávalók egy 12×25-ös kalácsformához:

30 dkg liszt
3 tk. sütőpor
2 tojássárgája
11 dkg porcukor + 2 ek.
25 dkg ricotta
6 ek. vaj megolvasztva (ez kb. 10 dkg)
2 tojásfehérje
2 csipet só
4 tk. reszelt citromhéj
2 marék aszalt sárgabarack apróra vágva

A tojássárgákat a porcukorral és a citromhéjjal habosra kevertem. Utána belecsorgattam a már némileg kihűlt vajat, hozzáadtam a ricottát, majd fokozatosan adagoltam bele a sütőporral elkevert lisztet. Ekkor már keverőlapáttal dolgoztam. A fehérjéket a sóval és a 2 ek. porcukorral habbá vertem és beleforgattam a tésztába. Elég sűrű tészta lett az eredmény, ebbe ment még az aszalt barack. Az így kapott masszívumot beleegyengettem a sütőpapírral kibélelt formába. 160 fokon kb. 60 percig sütöttem (tűpróba).
Finom süti, nem túl édes, tálaláskor meg lehet szórni porcukorral. Friss gyümölccsel valószínűleg még üdítőbb.