Bár az időjárás mostanában gyakran lehangoló és egy időre sajnos búcsút mondhatunk a fagyigépnek meg a könnyű salátáknak és leveseknek is, de elkeseredésre azért semmi ok. Fogjunk egy jó Agatha Christie-regényt és egy csésze forró teával vagy forralt borral és egy tál teasüteménnyel telepedjünk egy kényelmes fotelba és hagyjuk, hogy Poirot vagy Miss Marple elkalauzoljon egy olyan világba, amikor még az angol családok a háztartás nyomasztó kiadásai elől dél-franciaországi szállodákba menekültek spórolás céljából. Ha példájukat nem is tudjuk követni, de legalább elrágcsálhatunk néhány magunk sütötte autentikus skót teasüteményt, nevezetesen shortbread-et és cserébe talán nem leszünk gyilkosság áldozatai.

Shortbread (klasszikus skót teasütemény) klasszikus és paradiós változat 

A shortbread egy egyszerű omlós teasütemény, tésztájának három fontos alkotóeleme a cukor, a vaj és a liszt, arányuk pedig a következő: egy egység cukorhoz két egység vaj és három egység liszt társul. Azt gondolnánk, hogy ebből semmi különös nem sül ki, de az első kóstolásnál meglepődünk, mert a vaj (nem margarin!) hihetetlen omlósságot és ízt kölcsönöz a tésztának. A kukorica- és rizsliszt adagolásával  módosíthatjuk a süti állagát, a rizsliszt kifejezetten ropogóssá teszi az eredményt. Az alapreceptet aztán kedvünkre variálhatjuk: tehetünk bele fahéjat, reszelt citrom- vagy narancshéjat vagy csokidarabokat is. De a tetejére is szórhatunk magvakat, aszalt gyümölcsöt vagy csokoládét. Elsőként azonban érdemes kipróbálni az alapreceptet viszonyítási alapként.

Shortbread (klasszikus skót teasütemény)

Hozzávalók:

17,5 dkg szobahőmérsékletű nem sózott vaj (pl. Alpa márkázott vaj)
7,5 dkg porcukor átszitálva
17,5 dkg finomliszt átszitálva
7,5 dkg kukoricaliszt átszitálva
csipet só

A vajat a porcukorral egy tálban keverőlapáttal habosra keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a liszteket és a sót és addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. Nem kell sokáig keverni, hamar kialakul a már nyersen is selymes-omlós hatású tészta. Gömböt formázunk belőle és kb. 20 percig pihentetjük. Közben egy kerek kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Pihentetés után a tésztát sodrófával kerekre nyújtjuk, hogy kitöltse a tortaformát és a formába igazítjuk. Villával körben a szélét megnyomkodjuk, hogy rovátkás legyen, majd 8 szeletre vágjuk, és több helyen megszurkáljuk. Végül megszórjuk egy kevés barnacukorral vagy nádcukorral. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 60 percig sütjük. Akkor jó, ha szép világosbarna színt kap. Hagyjuk a formában kihűlni, majd a barázdák mentén cikkekre szeleteljük.

Paradiós shortbread

Hozzávalók:

10 dkg olajos mag pl. dió, mandula, mogyoró, paradió nagyobb darabokra vágva
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg porcukor
10,5 dkg finomliszt
4,5 dkg kukoricaliszt
1 ek. rizsliszt
csipet só

Ugyanúgy készül, mint az alaprecept, csak sütés előtt a tészta tetejét nem csak barnacukorral hintjük meg, hanem megszórjuk valamilyen olajos maggal is. A rizsliszt miatt ez a verzió keményebb és ropogósabb az előzőnél.

Forrás:
http://www.joyofbaking.com/shortbreads/shortbread.html
http://www.deliaonline.com/articles/food/all-about-shortbread,1358,AR.html

Eredetileg a Képmáson.