Még a hétvégén sütöttem ezt a sütit maradék mák és aszalt gyümölcs eltűntetése céljából. Most nem volt kedvem a muffinhoz, ezért húgom ötlete nyomán a muffintésztát szögletes formába öntöttem. Rájöttem, hogy ez a legegyszerűbb kevert süti, még a robotgépet sem kell elővenni miatta. Az íze viszont tökéletes.

Mákos-vörösáfonyás süti

Mákos-vörösáfonyás süti

Hozzávalók:

10 deka aszalt vörösáfonya
kb. 1 deci vodka
15 deka liszt
5 deka őrölt mák
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt fahéj
10 deka cukor
1 deci tej
10 deka joghurt
1 tojás
7½ deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve (én olajat tettem bele helyette)

A sütőt (légkeveréses) előmelegítettem 160 fokra.
Az aszalt vörösáfonyát feldaraboltam és beáztattam a vodkába. A száraz hozzávalókat, úgy mint liszt, mák, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj összekevertem. Ezután következnek a nedves hozzávalók: a tojást kézi habverővel elkeverem a cukorral, hozzáadom a joghurtot, a vajat, végül a tejet, és fokozatosan elkeverem a lisztes egyveleggel. Végül beleforgatom a leszűrt áfonyát is.
Sütőpapírral bélelt szögletes formába öntöttem és 150 fokon tűpróbáig sütöttem. Ha sütés közben nagyon barnulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral.