Körtés rebarbara-krémleves


Hozzávalók:

 

Kb. 1 kg rebarbara

4 körte

7,5 dl víz

2 ek. méz

2 tk. nádcukor

kis darab limehéj (lehet citrom is)

1 karika lime

1 dl tejszín

őrölt fahéj

őrölt gyömbér

1-2 löttyintés mézes vilmos (elhagyható)

 

Először megtisztítottam a rebarbaraszárakat (egy éles késsel lehúzkodtam a külső héjukat), majd kb. 2 cm-es darabokra vágtam. Egy lábasban feltettem őket a vízben főni, a vízbe előzőleg beletettem a mézet, a nádcukrot és a limealkatrészeket. Fedő alatt otthagytam a tűzön és forrástól számítva pár perc után már meglepve tapasztaltam, hogy a rebarbara atomjaira esett. Ekkor a meghámozott, feldarabolt körtéket is hozzáadtam és puhára főztem (hamar megvan). Elzártam a lángot, hagytam kihűlni a levet. Utána egy botmixerrel pépesítettem, felöntöttem a tejszínnel és a vilmossal, gyömbérrel és fahéjjal fűszereztem. A turmixolás előtt elfelejtettem a lime-ot kihalászni belőle, így ment az is a mixbe. Visszatettem a gázra és még egyszer felfőztem. Mikor picit már gyöngyözni kezdett, elzártam a gázt. A fűszerezésnél folyamatosan kóstolgattam, elég sok fűszert felvett anélkül, hogy kiérződött volna belőle.

Jól behűtöttem és tálaláskor vaníliafagyit kanalaztam bele. Nagyon finom, harmonikus leves lett szerintem.