Tombol a padlizsánszezon, 200 forint egy kiló  padlizsán, én meg szégyenszemre még egy recepttel sem jelentkeztem. Pedig ezt már régebben kinéztem az egyik német gasztroblogon, és most végre lehetőségem volt kipróbálni. Az eredeti mandulát írt, én ezt szezámmaggal helyettesítettem és a római kömény-fahéj duó pedig saját lelemény.

Kuszkusszal töltött padlizsán

Hozzávalók 2 közepes padlizsánhoz :

  • 10 dkg kuszkusz
  • 1 ek. vaj
  • 2 közepes padlizsán
  • citromlé
  • néhány szem paradicsom
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 4-5 szál újhagyma
  • 2 ek petrezselyem finomra aprítva
  • 5 dkg szezámmag megpirítva
  • 1 tojás
  • olívaolaj
  • cayenne bors
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • kevés fahéj

A kuszkuszt sós vízben megfőzzük a dobozon található utasítás szerint. Levesszük a tűzről, 5 percig hagyjuk puhulni, majd egy villával fellazítjuk és hozzáűkeverjük az 1 ek. vajat.

A sütőt előmelegítjük 225 fokra (légkeverésesnél: 205 fok). A padlizsánokat megmossuk, félbe vágjuk, kivájjuk őket egy éles késsel, hogy csak egy kb. fél centis peremük maradjon. A kikapart húst felaprítjuk. A padlizsáncsónakokat bekenjük citromlével.

Felaprítjuk a sárgabarackot is, a paradicsomot és a hagymát. A tojást egy villával elkeverjük és hozzáadjuk a zöldségeket, a barackot, a szezámmagot és a petrezselymet, majd az egészet elkeverjük a kuszkusszal. Sózzuk, megszórjuk cayenne borssal, római köménnyel és egy pici fahéjjal. Ezzel a masszával töltjük meg a padlizsánokat, a tetejükre kevés olívaolajat csepegtetünk. Elrendezzük őket egy tepsiben vagy tűzálló tálon és mehetnek a sütőbe kb. 45 percre.

Tálaláskor natúr joghurtot csöpögtetünk a tetejükre. Ezt turbózhatjuk fokhagymával, fűszerekkel, de magában is finom.