A hétvégét a Balatonnál töltöttük férjem szüleinek vendégszeretetét élvezve. A főzőkanál ezúttal végig apósom kezében volt, többek között ezzel az isteni bőrös malaccal tartott jól minket. Már régóta terveztem, hogy sütök ilyet, a bőrökhöz, rezgő alkatrészekhez (mint csülök, köröm, fül stb.) fűződő vonzalmamat már megvallottam korábban. 🙂 Most már van egy kipróbált recept is a tarsolyomban.

Sült bőrös malacpecsenye 


Hozzávalók:

 

2 kg bőrös malachús (oldalas, lapocka vagy tarja)

húsos szalonna

köretnek: burgonya

 

A kenőpáchoz:

2-3 ek. mustár

2-3 ek. olaj

őrölt bors

2 fej zúzott fokhagyma

 

Kenegetni: sör

 

A bőrös részt kockásra bevagdossuk a húsig, enyhén besózzuk (bemasszírozzuk a sót). Összekeverjük a kenőpác alkotórészeit és minden oldalról bekenegetjük vele a husikat. Főleg a bőrös részre jusson bőven. Egy nagy tepsiben megágyazunk a húsnak vékonyra szelt húsos szalonna szeletekkel, arra fektetjük a húst és a tetejére is teszünk a szalonnából. A hús a tepsi közepén feküdjön, köréje pedig fél centisre karikázott krumplit halmozunk, melyet előtte sóztunk, borsoztunk és kevés olajjal összeforgattunk, hogy ne tapadjon a sülésnél össze. Fóliával letakarjuk az egészet és kis lángon 1,5-2 órát pároljuk, míg puha nem lesz. Utána levesszük a fóliát és a tetejéről a szalonnákat és nagy lángon pirosra sütjük a bőrt. Közben 2 percenként sörrel bekenegetjük.