Talán elsőre furcsának tűnhet a címben szereplő összeállítás, joggal merül fel a kérdés: mi közük egymáshoz. A válasz egyszerű. Mind gyakrabban találkozhatunk mindhármukkal a szupermarketek zöldség-gyümölcs pultjain. Érdemes néha venni belőlük a kísérletezés kedvéért. Persze az egészséges táplálkozás szellemében vegyünk helyit és szezonálisat amikor csak lehet, de egyszer-egyszer azért elcsábulhatunk az import vagy primőr árutól is.

Sárgarépakrémleves mangóval, avokádós-rukolás tésztasaláta 

A legkisebb rizikót a mangó jelenti, mert íze és állaga is emlékeztet kissé a jól ismert őszibarackéra. Ez az ősidők óta fogyasztott gyümölcs Indiából származik, már a Védák is említik mint az istenek eledelét. Nem meglepő hát, hogy az indiai konyha kedvelt alapanyaga. Sokoldalúan felhasználhatjuk, mint a legtöbb gyümölcsöt, készülhet belőle gyümölcssaláta, sütemény, krém vagy fagylalt is. Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy az érett mangó illatos és puha, húsa enged a nyomásnak.

Az avokádó íze sem fog sokkolóan hatni, elég semleges, jól fűszerezhető. Külsőre nagyon tetszetős, körte alakú, sötétzöld gyümölcs nagy maggal a közepén. Nyersen fogyasztjuk, röviddel tálalás előtt célszerű elkészíteni, mert hamar megbarnul a húsa. Legkézenfekvőbb és talán legismertebb elkészítési módja a pürésítés, azaz ha finom fokhagymás guacamolét készítünk belőle. Ezen kívül csinálhatunk belőle krémlevest, salátát, tehetjük szendvicsbe is.

A rukola (magyarul borsmustár) ezzel szemben elég szokatlan ízvilágot képvisel. Jellegzetes íze-aromája van, ami kicsit a dióéra emlékeztet. Kis mennyiség is elegendő belőle, szinte fűszerként használhatjuk. Keverhetjük salátákba, rizottókba, tésztaételekbe, de rajongói önállóan is fogyasztják. Termesztése könnyű, otthon is próbálkozhatunk vele.

Mindhármukról elmondható, hogy magas a vitamin- és ásványi anyagtartalmuk, ezen felül a rukola és az avokádó régen afrodiziákumnak számított.

További kedvcsinálóul egy könnyű, nyári tésztasaláta és egy indiai ihletésű leves receptje  következik.

Avokádós-rukolás tésztasaláta

 

Hozzávalók:

30 dkg penne (tollhegytészta)
2 avokádó
1 citrom leve
2 narancs
25 dkg füstölt mozarella
20 dkg rukola

Az öntethez:
fél dl víz
2 ek. balzsamecet

frissen őrölt bors
1 csipetnyi cukor
1 ek. tört rózsabors vagy vegyes borskeverék
2 ek. olívaolaj

A tésztát sós vízben al dentére főzzük, azaz nem túl puhára, hogy ráharapva még legyen tartása. Leszűrjük, hideg vízzel  átöblítjük, lecsöpögtetve kihűtjük.
Az avokádót meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, a magját kivesszük. A húsát felkockázzuk kisebb darabokra, citromlével meglocsoljuk, mert hamar bebarnul.
A narancsot is meghámozzuk, kifilézzük, a gerezdeket félbevágjuk. A sajtot kis kockákra vágjuk. A rukolát megmossuk, szárazra rázogatjuk, jól átválogatjuk, majd az ép, egészséges leveleket félbe-harmadba tépkedjük.
A kihűlt tésztát egy nagy tálba tesszük és hozzákeverjük a felkockázott hozzávalókat. Egy kis tálkában az öntethez valókat jól kikeverjük és a tésztasalátára öntjük, összeforgatjuk. Behűtés után tálaljuk.

Sárgarépakrémleves mangóval

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa
1 kisebb darab friss gyömbér vagy 1 tk. őrölt gyömbér
1 vöröshagyma
1 ek. vaj
fél tk. kurkuma
fél liter kókusztej (konzerv vagy porból kevert)
2 dl tejszín
1 érett mangó
2 ek. citrom- vagy limelé

frissen őrölt bors

A répákat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A gyömbért és a hagymát is megpucoljuk, felaprítjuk. Egy közepes fazékban megolvasztjuk az 1 ek. vajat, megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Utána hozzáadjuk a répakarikákat is, átforgatjuk, felöntjük a kókusztejjel és megszórjuk kurkumával. Fedő alatt puhára főzzük, közben megsózzuk.Ha kész, hozzáöntjük a tejszínt, összerottyantjuk és elzárjuk alatta a lángot. Botmixerrel turmixoljuk és levesbetétnek hámozott mangókockákat teszünk bele. Limelével meglocsoljuk, pici borsot tekerünk rá. Kínálhatjuk melegen és lehűtve is.

A témáról további linkek:

A rukoláról részletes összefoglaló
Az avokádóról több információ
Az avokádómag csíráztatásáról
A mangóról

Eredetileg a Képmáson.