Ezt a két hozzávalót választottam vezérmotívumnak a vasánapi ebédünkhöz. A csirkemell mint kiindulópont adott volt, beugrott rögtön a Stahl-féle citromos-kakukkfüves pác, ami ebben a hőségben üdítőnek ígérkezett. Aztán tovább pörgött az agyam, köretnek kölest választottam, gyors és könnyű, emellett egészséges, abba is tettem citromot a harmónia kedvéért. A hűtőben fellelhető zöldségekből pedig egy saláta kerekedett, de mivel apróra vágtam a komponenseket, nevezzük inkább salsának az eredményt. Végül finom kis triót kaptunk, elégedetten majszoltuk délben.

 

Citromos-kakukkfüves csirke 

Citromos-kakukkfüves csirke

Hozzávalók:

 

1 csirkemellfilé apró kockákra vágva

1 citrom leve

kakukkfű (friss vagy szárított)

2 gerezd fokhagyma lereszelve

olívaolaj

frissen őrölt bors

 

A husikockákat sózzuk, borsozzuk, beletesszük egy nejlonzacskóba, ráöntjük a citromlevet, a fokhagymapépet, megszórjuk kakukkfűvel és kevés olajat öntünk rá. Jól összedolgozzuk az egészet, hogy mindenhol érjék az ízek és betesszük a hűtőbe. Néhány óra elteltével (persze lehet egész éjszaka érlelni) serpenyőbe zuttyintjuk és megsütjük. A citromlevet érdemes lecsöpögtetni róla sütés előtt, mert különben nem sül, hanem fő.

  

Citromos köles:

 

1 rész köles (mondjuk 2 bögre)

3 rész víz

frissen őrölt bors

1 citrom húsa kifilézve, kisebb darabokra vágva

 

A kölest folyó víz alatt leöblítjük, majd 3-szoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Miután felforrt a víz, jól megsózzuk, és puhára főzzük. Nézegessük gyakran, mert hamar megvan. Leszűrjük, lecsepegtetjük, villával fellazítjuk a szemeket. Ha kell, még utánasózzuk, és borsot tekerünk rá, majd beleforgatjuk a citromkockákat.

 

Paprika-paradicsom salsa:

 

4 paradicsom

3 paprika

2 lilahagyma

citromlé

olívaolaj

pici só

frissen őrölt bors

 

A paradicsomokat félbevágjuk, a magját kikanalazzuk, a húsát csíkokra vágjuk és felaprítjuk. A paprika húsát és a lilahagymát  is kis kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük őket, összeforgatjuk, meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük és hagyjuk kicsit érni az ízeket.

 

Tapasztalat: szerintem tényleg más íze van a zöldségeknek, attól függően, hogy mekkora darabokra vágjuk őket.