Sajtos rakott padlizsán 


Hozzávalók 4 személyre:

 

2 nagy padlizsán

kb. 25 dkg mozarella

1 csokor friss bazsalikom

2  hámozott paradicsom konzerv

frissen őrölt bors

olívaolaj

reszelt parmezán

 

A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, hosszában kb. fél cm vékony szeletekre vágjuk. Besózzuk és félretesszük lecsöpögni. Közben felszeleteljük vékonyan a mozarellát is. A bazsalikomot megmossuk, a leveleket lecsipkedjük, felaprítjuk. A paradicsom levét leöntjük (nincs rá szükség) és a paradicsomokat egy tálba szedjük, szétnyomkodjuk, hozzákeverjük a bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk és megsütjük a megtörölgetett padlizsánokat. Egy jénai tálat vékonyan kikenünk olajjal, kibéleljük padlizsánnal. Megkenjük a paradicsomos szósszal, mozarellakarikákat rétegezünk rá, majd megint padlizsán következik és így tovább. A tetejét megszórjuk parmezánnal és kevés olajat csorgatunk rá.

Előmelegített sütőben fedő nélkül 160 fokon kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

 

Megjegyzés: a szokásos kis zacskós mozarella helyett a Cserpes műhely kukorica alakú mozarelláját alkalmaztam. A friss bazsalikom is nagyon fontos, isteni ízek keletkeznek. Kenyérszeletekkel kísérve finom és gyors vacsora.

  

A Schinharl -Dickhaut-féle Az olasz konyha alapjai című könyvből származik a recept.