Ezeken a fülledt nyári napokon a legtöbb háziasszony, még a konyhamániások nagy része is sikítva menekül a tűzhely közeléből. Nem kívánjuk a főtt ételt, következésképp nem szeretnénk a forró ételt kevergetve gutaütést kapni. Mit lehet ilyenkor tenni? A család tűr egy darabig, aztán tiltakozó hangok hallatszanak. Ez annak a jele, hogy eljött az ideje a könnyen elkészíthető nyári ételeknek: a salátáknak, könnyű leveseknek, s főként a gyümölcsleveseknek.

Gyümölcslevesek forró napokra - kókuszos meggyleves, őszibarackos banánkrémleves, őszibarackleves, hideg vegyesgyümölcs-leves

A nagy hőségtől kitikkadva gyakran elfelejtünk enni, pedig a folyadék- és ásványi anyag- pótlás nagyon fontos. Ennek egy kellemes módja a  gyümölcslevesfogyasztás. A menzai koszton szocializálódott rétegben ugyan még élénken élhet a nagy tál forrón gőzőlgő, szegfűszegillattól súlyos meggyleves emléke a tömény lisztes habarással, de érdemes félresöpörni a nyomasztó emlékeket és adni még egy esélyt.

A gyümölcslevesek előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből készülhetnek. Ha főzött levest készítünk, körülbelül 50 dkg gyümölcsöt számolhatunk  1 liter vízre, ezen felül pedig valamennyi gyümölcsöt tegyünk félre levesbetétnek. Ezt az alaplevet megcukrozzuk (ha gyümölcscukrot használunk, abból kevesebb is elég), majd fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, gyömbérrel, kevés citromlével vagy citromhéjdarabbal a gyümölcstől és ízlésünktől függően. Önthetünk hozzá ízesítésnek 1-2 dl tejet vagy bort is (piros gyümölcsökhöz vörösbor, világos színűekhez fehérbor dukál). Miután felforraltuk a gyümölcsös vizet, levesszük a lángról, kiszedegetjük a fűszereket, a maradékot pedig egy botmixerrel pürésítjük. Ezután már csak a sűrítés van hátra, erre legalkalmasabb 1-2 ek.  étkezési keményítő, melyet csomómentesen kikeverünk egy kevés hideg tejszínnel, tejföllel vagy joghurttal és a leveshez keverjük, majd beleöntjük a maradék tejszínt (tejfölt, joghurtot) és az egészet összerottyantjuk. A kész levest legjobb, ha rögtön hideg vízfürdőbe állítjuk (engedjük tele a mosogatót hideg vízzel és állítsuk bele a lábast), és ha kihűlt, tegyük a hűtőbe. Tálaláskor az ínyencek tejszínhabbal fokozhatják az élményt vagy esetleg vaníliafagyit gombócozhatnak bele.

Lusták ideális levese a hideg gyümölcsleves. Ebben az esetben a hozzávalókat (gyümölcs, cukor, fűszerek és valamilyen folyadék, legtöbbször tejszín vagy joghurt) összekeverjük, turmixoljuk és behűtés után már fogyaszthatjuk is. Levesbetétnek persze mindig érdemes félretenni a gyümölcsből.

Kókuszos meggyleves

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 50 dkg kimagozott meggy
kb. 10 dkg cukor
2 szegfűszeg
fél tk. őrölt fahéj
2 dl tejszín
2 dl tej
kis darab citromhéj
pici só
1 ek. étkezési keményítő
8 ek. kókuszreszelék

A meggyet feltesszük főni 1 liter vízben, melyhez hozzáadunk  2 dl tejet, kb. 10 dkg cukrot, egy pici sót és fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal. Nem sokkal forrás után hozzáadjuk a tejszín nagy részét és a kókuszreszeléket, azzal is felfőzzük, majd a maradék tejszínt elkeverjük csomómentesen a keményítővel és a levesbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett. Megvárjuk míg gyöngyözni kezd és érezhetően kicsit besűrűsödik és elzárjuk a lángot. Hideg vízfürdőbe állítva lehűtjük és betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk.

Őszibarackos banánkrémleves

Hozzávalók 3 személyre:

4 banán
2 dl tejszín
6 dl tej
15 dkg porcukor
1 citrom leve
1 dl őszibarackjoghurt
felkockázott friss vagy konzerv őszibarack vagy őszibarackbefőtt

A banánt a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Hozzáadjuk a joghurtot és a darabolt őszibarackot. Jól behűtjük.

Őszibarackleves

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg őszibarack
15 dkg porcukor
2 dl fehérbor
4 dl tejszín
1 citrom leve
2 szegfűszeg
őrölt fahéj
kevés őrölt fehér bors
pici só

A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk. A negyed részét apró kockákra vágjuk, meghintjük a cukor felével és 1 órára behűtjük. A többi barackot darabokra vágjuk, a cukor másik felével és a fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, citromlé) 1 liter vízben puhára főzzük, majd a fűszereket kivéve turmixoljuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejszínt, a bort és a behűtött barackot. Picit sózzuk, borsozzuk és  és néhány órára hűtőbe tesszük.

Hideg vegyesgyümölcs-leves

Hozzávalók 4 személyre:

1 liter rostos őszi- vagy kajszilé
1 nagy pohár sűrű gyümölcsjoghurt (pl. barack)
1 kis doboz tejszín
porcukor ízlés szerint
vegyesgyümölcs pl. bogyósok, barack, banán

Egy nagy műanyag tálba öntjük az ivólevet, hozzákeverjük a joghurtot és a tejszínt. Ízlés szerint édesítjük, majd belekeverjük a megmosott, feldarabolt gyümölcsöket. Lefedve betesszük a hűtőbe és behűtjük.

 

Eredetileg a Képmáson.