Sok évvel ezelőtt a Ráday utcai dán szendvicsezőben ismertem meg a répasütit. Azóta kiderült, hogy kapcsolatunk egy életre szól. Két receptem is van, amit időnként megsütök, ez az egyszerűbb, a másikban kókuszreszelék is van (amúgy mindkettő egyszerű kevert süti). A répától nem kell félni, eleve édeskés ízű, de a sütiben abszolút nem dominál, viszont a  répaszálak érdekes textúrát eredményeznek. A fahéj-olajos mag turbó pedig rátesz minderre egy lapáttal.

 


Hozzávalók:

 

3 tojás

1,5 dl étolaj

23 dkg cukor

20 dkg rétesliszt

fél csomag sütőpor

1 kk. szódabikarbona

csipet só

2 kk. fahéj

10 dkg összevagdalt dió vagy mogyoró

25 dkg (kb. 3 közepes méretű) sárgarépa lereszelve (nagylyukú reszelőn)

 

Egy kisebb szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat habosra verjük az olajjal, cukorral. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sütőporral, szódabikarbonával, a fahéjjal és a sóval. Apródonként a tojásos masszához adjuk. A végén beleforgatjuk a tésztába a répát és a magvakat is. A tepsibe öntjük, 160 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, 20 percig pihentetjük.

 

Citrommáz a tetejére (opcionális, nélküle is nagyon finom):

 

13 dkg porcukor átszitálva

1-2 ek. reszelt citromhéj

1 kk. citromlé

1 dkg vaj

2 kk. tej

 

Az egészet elkeverjük és forró vízfürdő fölött megolvasztjuk, majd a süti tetejére csorgatjuk.

Mint látható, a máz nálam ezúttal elmaradt.

 

A recept Piskóták percek alatt című kis füzetből származik.