Az eddigi levesposztok alapján valószínűleg mindenki azt gondolja, mi csak krémleveseket eszünk. Ez persze nem így van, bár tény, hogy nem gyakran készítek klasszikus leveseket, de azért néha készül egy-egy zöldborsó-, zöldbab- vagy lencseleves is, nem beszélve a nagy kedvencről, a húslevesről. Ezekről azonban nem posztolok, nem valószínű, hogy sok újat tudnék mondani. Most viszont kivételt teszek, mert bár ez a leves is nagyon egyszerű, de talán nem annyira közismert, és ebben a nyári melegben kifejezetten üdítő. A családi receptgyűjteményünk része, hogy honnan került oda, nem tudom.

 

Hozzávalók:

 

1 db csirkemell kicsontozva, lebőrözve, kockára vágva

1-2 sárgarépa

1-2 fehérrépa

1 kisebb zeller

1 babérlevél

őrölt bors

(bio)leveskocka

2 ek. étolaj

1 púpozott ek. liszt

1 citrom

petrezselyem

tejföl (opcionális)

 

A csirkemellkockákat kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Miután lehaboztuk, beletesszük a babérlevelet, a kis kockákra vágott zöldségeket és a többi fűszert és ízesítőt. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor világos rántást készítünk 2 ek. étolajból és 1 púpozott ek. lisztből és besűrítjük vele a levest (először kevés hideg vízzel keverjük el csomómentesre, utána adjuk a leveshez). Tetszés szerint tésztát is főzhetünk bele, mi cérnametélttel ettük.

Tálalás előtt kevés citromlevet adunk hozzá és belekarikázunk egy egész citromot. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és tejfölt is adhatunk hozzá.

Nagyon finom, savanykás leves, én imádom kienni belőle a citromkarikákat. 🙂