De nem minden biscotti cantuccini. Ezzel a biológia órán sokszor hallott mondatszerkezettel lehet a legjobban megvilágítani a két fogalom között fennálló viszonyt. A olasz biscotti ugyanis a német Plätzchen szóhoz hasonlóan aprósüteményt jelent (noha etimológiailag a ’kétszersült’ szóból származik), a cantuccini pedig egy bizonyos aprósüti, nevezetesen az a ropogós mandulás szeletke, amit Toszkánában tradicionálisan a Vin Santo nevű édes desszertborhoz fogyasztanak az étkezések végén.

Az eredeti mandulás ízesítésen kívül rengeteg receptváltozat alakult ki, én most egy csokisat próbáltam ki elsőre. Minden cantuccinire érvényes, hogy az önvédelmi süti kategóriájába tartozik (egyik unokatestvérem gyerekkori terminus technicusa:)), azaz kifejezetten ropogós, morzsálódós süti, amit élvezettel lehet borba, teába, tejbe, kakaóba… mártogatni. Nagy előnye továbbá, hogy fémdobozban sokáig eláll, bár szerintem ez csak teoretikus elképzelés, a valóságban percek alatt elfogy.

 

Csokis cantuccini

Csokis cantuccini

 

 

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

 

12 dkg étcsoki (nálam egy 9 dkg-os ét Boci játszott)

12 dkg vaj

2 tojás

20 dkg kristálycukor

1 cs. vaníliás cukor

33,5 dkg liszt

1,5 tk. sütőpor

6 dkg cukrozatlan kakaópor

1 tk. só

 

A csokit és a vajat forró vízfürdő fölött megolvasztjuk. Közben a tojásokat habosra keverjük a cukrokkal robotgép segítségével. A lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót egy tálba szitáljuk. A megolvadt csokis vajat lassan a tojásos masszához öntjük, majd egy evőkanállal fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Egy idő után, mikor már jó sűrű, kikapcsoljuk a robotgépet és egy keverőlapáttal folytatjuk a műveletet. Az eredmény egy barátságos, gyönyörű, sötétbarna tészta lesz. Két rudat formázunk belőle, kicsit ellapogatva egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük őket és kb. 175 fokon (légkeverésben 160) 25 percig sütjük. A teteje szépen meg fog repedezni. Ezután hűlni hagyjuk, s ha kihűlt, egy éles késsel nagy ügyesen kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket a bélelt tepsire rakosgatjuk és 125 fokon kb. 20 percig szárítjuk. Ha kihűltek, fémdobozba tesszük őket. 2-3 hétig is eltartható, de nagy eséllyel már a másnapot sem éri meg.

Megjegyzés:  A legtöbb recept nem használ robotgépet, hanem kézzel dolgoz össze mindent. Ez kivételesen írta, de lehet, hogy teljesen felesleges és elhagyható. Ártani mindenesetre nem ártott. A tészta nagyon jó állagú, könnyen kezelhető lett egyébként.

A recept innen származik.

Magyar cantuccini receptek:

 

Csokis-kesudiós (Hedonism)

Mandulás (Receptblog)
Mandulás (Ízbolygó)
Mogyorós (Ízbolygó)

Mákos (Hedonism)

 

Német nyelvű receptek:

 

Aszalt sárgabarackos

Aszalt vörösáfonyás, pisztáciás, fehércsokis

Csokis-nutellás

Fenyőmagos

 

Angol nyelvű cantuccinik:

 

Fenyőmagos

Mandulás