A Sütemények enciklopédiája nagy kedvencem. Eddig bármit próbáltam ki belőle, mind finom lett (az olasz burgonyatorta is innen való). Sok egyszerű kevert tészta (is) van benne, az a típus, ami hétvégi süteménynek ideális. Reggelire, ebéd után vagy tea, kávé mellé. Hát ez a recept is ilyen, egyébként egy dominánsan fahéjas finomság.


Hozzávalók:

 

13 dkg liszt

7 dkg teljes őrlésű liszt

1 nagy tojás

20 dkg barnacukor

2,5 dl író (nálam kefír)

2 ek. olaj

1 csomag vanilincukor vagy Bourbon vanília

2 tk. sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

csipet só

 

A tetejére:

 

10 dkg barnacukor

1 ek. olvasztott vaj

1 ek. őrölt fahéj

 

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 23×23 cm-es szögletes sütőformát.

Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Robotgéppel a tojást habosra keverjük a cukorral és a vanilincukorral, és felváltva adagoljuk hozzá a lisztes elegyet meg a folyadékokat (író, olaj). Az így kapott tésztát beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk. Kis tálkában elkeverjük az olvasztott vajat a barnacukorral és a fahéjjal és kézzel a tészta tetejére morzsoljuk. Betoljuk a sütőbe és 40-50 percig sütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.