Most pótolom a múlt héten beígért negyedik Mälzer-recept bemutatását. Az ételnév elsőre oximoronnak tűnik, de épp ez benne az izgalmas. A huevos rancheros ugyanis a mexikói konyha egyik klasszikusa, magyarul parasztreggelinek is fordítható tojásétel, tortillán szervírozott tükörtojás salsa rancherával megbolondítva. Hogy ez a változat mitől tunéziai, az rögtön kiderül a hozzávalók listájából. Harissa, koriander, római kömény játszik a hagyományos chili helyett, a tortilla meg kimarad a szereplők közül. Az eredmény egy harmonikus ízvilágú reggelinek való, amely akár a VFK IV. fordulójában is feltűnhetett volna, ha előbb kapom meg a könyvet.

 


Hozzávalók 2 személyre:

 

50 dkg paradicsom

2 lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

1/2 tk. római kömény

5-6 szem fekete bors

1/4 tk. koriandermag

3-4 ek. olívaolaj

1-2 tk. harissakrém (harissa fűszerkeverékkel helyettesítettem)

4 tojás

korianderzöld vagy citromfű, esetleg menta apróra vágva a tetejére

 

A paradicsomokat a csúcsuknál kereszt alakban bemetsszük, rövid időre lobogó, forró vízbe tesszük, mikor kezd a héjuk felpöndörödni, kivesszük őket, hideg vízzel leöblítjük és lehúzzuk a héjukat. Négy részre vágjuk őket és kimagozzuk, a húsukat nagyobb kockákra vágjuk.

A lila- és fokhagymákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A fűszereket mozsárban megőröljük.  

Az olívaolajat felhevítjük egy teflon serpenyőben és 2-3 percig pirítjuk benne a hagymákat és a fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsomokat, és közepes lángon kb. 5 percig pároljuk, közben megsózzuk és hozzákeverjük a harissát is.

Feltörjük a tojásokat, egy tálkába tesszük őket és ráöntjük a paradicsomra, 2-3 percig sütjük, míg a tükörtojás elkészül. Megszórjuk aprított zöldfűszerrel és rögtön tálaljuk.