Ági kérdezett, íme a válaszok:

Mi alapján főzök, hol találok inspirációt?

Mostanában a legjobban a gasztroblogok inspirálnak. Sokszor csak eszembe juttatnak egy-egy elfeledett vagy még soha nem próbált ételt, elültetik a gondolatot, ami további kutakodásokhoz vezet. Például valószínűleg soha nem jutott volna eszembe tortillát sütni, ha nem ösztönöznek a bloggertársak. A neten csak úgy ritkán keresek receptet, csak ha valami konkrét kell, ilyen volt például a Sacher-torta.
Érdekes, hogy nekem is van egy nagy rakás újságból kivágott receptem, imádom őket lefűzögetni, rendszerezni, de ezzel ki is élem magam, csak nagyon ritkán főzök belőlük. A receptes újságokkal hasonló a helyzet, évszakok szerint rendezve figyelnek a polcon, unalmas óráimban lapozgatom őket, be is jelölök sok receptet, de ritkán jutok el a megvalósításig. Legfőbb inspirálóim a szakácskönyvek (van belőlük bőven). Amúgy is imádom a könyveket, a szakácskönyveket meg különösen, és jó érzés, mikor egy-egy elfeledettet újra felfedezek magamnak. Azért igyekszem egyforma figyelmet szentelni mindnek, azaz lehetőleg mindből kipróbálni valamit.

Ragaszkodom-e a receptek minden betűjéhez?

Az első főzés alkalmával igyekszem tartani magam az eredetihez, mert akkor az eredmény ismeretében biztosabb kézzel változtathatok. A méricskélésben egyébként sokszor túl laza vagyok, szeretem a szemmértéket alkalmazni, érzésre főzni, de ennek néha ára van. Olyankor férjem, aki precíz ember, morog is rendesen (joggal).

Mi alapján döntöm el, mi legyen másnap az ebéd/vacsora?

Hétvégén, általában péntek délután nagy brainstormingba kezdek, bújom a könyveket, listákat készítek. Kajabizottságot (by Monica Geller) nem alakítok :), de férjem azért beleszólhat a tervezésbe. Másnap irány a piac. Hétköznap nehezebb a beszerzés, ilyenkor inkább a meglévő készletekből gazdálkodom, sokszor inkább sütök vagy tésztaételeket dobok össze.

Átadom a szót Morzsókának, Beatbullnak és Kismacsnak