A harissa Tunéziából származó csípős chiliszósz, vagy még inkább paszta. Az észak-afrikai konyha kedvelt ízesítője, főleg kuszkuszokhoz és tagine-okhoz használják, másfelől asztali fűszer. Készen is kapható, de otthoni elkészítése sem bonyolult, és a  hűtőben kb. 6 hétig eláll.

 

Hozzávalók:

 

5 dkg szárított chili

2 gerezd fokhagyma felaprítva

1 kk. egész kömény

1,5 kk. őrölt római kömény

2 kk. koriandermag

1 kk. szárított mentalevél

 olívaolaj

 

A chilit kimagozzuk, feldaraboljuk, 20 percre meleg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, a fokhagymával és a fűszerekkel egy mozsárban összedolgozzuk, végül hozzáadunk 1-2 ek. olívaolajat. Egy zárható edénybe tesszük és a tetejére olívaolajat öntünk.

 

Régebben egy arab üzletben vásároltam harissa fűszerkeveréket, ez szárított és porított chiliből, fokhagymából, mentából és római köményből áll. A huevos rancheroshoz ezt használtam, de a fenti recept valószínűleg sokkal intenzívebb ízt eredményez, ezért érdemes kipróbálni.

 

Forrás: Jill Norman: Fűszerek nagy képeskönyve