Hozzávalók:

6,5 dl zsíros tej (ha van, házi)

4 tojás

10 dkg kristálycukor

1 rúd vanília kikapart belseje v. 1 zacskó Bourbon vanília

 

kristálycukor a tetejére

Créme brulée

 

A sütőt előmelegítjük 150 fokra, előkészítünk egy mély tepsit és 6 tűzálló (pl. kerámia) sütőformát.

Felmelegítjük a tejet, hogy remegjen a felszíne, de még ne forrjon. Egy tálban a tojásokat a cukorral és a vaníliával a robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejet és folyamatosan keverjük. Visszatesszük a lángra, addig melegítjük, míg besűrűsödik, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Ezután beletöltjük a kis kerámia formákba, melyeket beleállítunk a tepsibe, amit előzőleg forró vízzel töltöttünk meg (a víznek az edények kb. 2/3-áig kell érnie). Tegyük a sütőbe és gőzöljük kb. 30 percen keresztül. Ha letelt az idő, vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét cukorral és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Hagyjuk a karamellt megkeményedni, majd egy kiskanál segítségével kéjesen törjük fel és kanalazzuk ki a mennyei krémet.

 

Joanne Harris A francia piac című művének karamellkrémét vetettem össze Chili és Vanilia útmutatásaival.

 

Megjegyzés: a sütési időt eredetileg Harristől vettem, így 45 percig volt a sütőben, emiatt teljesen megszilárdult a krém (Harris kiborítható krémet csinál belőle). Ezért itt a Chili által megadott idő szerepel. De lehet, hogy az állagát az is befolyásolja, hogy tejjel vagy tejszínnel készül.

Ez a filmrészlet pedig azt a momentumot mutatja, ami hosszú időre elültette fejemben a créme brulée gondolatát: 🙂