Vendégségbe mentünk vasárnap, keresztfiam szülinapját ünnepeltük egy grillparti keretében. Mindenki vitt valami finomat, én természetesen a sütikészítést vállaltam magamra. Valami könnyű gyümölcsöset kerestem, így jutott eszembe ez a recept, amit már egyszer nyáron kipróbáltam. Akkor friss meggyel és lepényformátumban készült, most mirelit játszott és kerek kapcsos tortaforma a szülinap kedvéért. Ebből adódott a különbség, az első próba nekem anno jobban ízlett, most kicsit túl vastag lett a tészta, és akkor szerintem savanykásabb volt a meggy. De maga a recept jó, csak javasolt egy nagyobb tepsiben sütni.

Morzsás meggyes süti

 

Hozzávalók:

 

A morzsához:

 

15 dkg hideg vaj

20 dkg liszt

12 dkg cukor

csipet só

1 tk fahéj

 

Tölteléknek:

 

1 kg magozott meggy

 

A tésztához:

 

15 dkg puha vaj

10 dkg cukor

3 nagy tojás

1 citrom reszelt héja

csipet só

37,5 dkg liszt

3 tk. sütőpor

1 dl tej

 

A morzsához a hozzávalókat egy tálba tesszük és kézzel összemorzsoljuk, míg közepes morzsákat nem kapunk.

A sütőt előmelegítjük a recept szerint 200 fokra (légkeverésesben 180), szerintem kevesebb is elég, a tepsit papírral kibéleljük vagy kivajazzuk, -lisztezzük.

A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a citromhéjat és a sót. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tejjel felváltva a masszához adjuk. A tésztának nehéznek kell lennie, akkor jó, ha a habverőket megemelve lassan leszakad róluk.

Ekkor tepsibe öntjük, egy spatulával elsimítjuk, elrendezzük rajta a jól lecsepegtetett meggyeket, majd rámorzsoljuk a morzsatésztát. Mehet a sütőbe a középső rácsra kb. 35 percre. Akkor jó, ha kicsit megemelkedik és megbarnul (+tűpróba). A tortaformában sokkal tovább kellett sütni a tészta vastagsága miatt.

Legközelebb egy kis citromlevet is fogok bele tenni az erőteljesebb citromíz kedvéért.   

 

A recept a Schinharl-Dickhaut-féle A sütés alapkönyvéből származik.