Vigyázz, kész, főzz!
III. forduló: Vendégváró falatok

Gimnázium óta gyűjtöm a recepteket. Gondosan kivagdostam őket az újságokból (főleg a Nők lapjából) minden szelektálás nélkül, mondván, ki tudja, milyen ízlésű lesz a férjem, bármire szükség lehet. Ezidőtájt inkább csak sütéssel kísérleteztem, de azért barátnőimmel kipróbáltunk egy-egy főételt is. Ezekből az időkből származik például az ananászos kínai csirke receptem, ami azóta is megőrizte helyét a repertoáromban. És ezekből az időkből őrzöm mintegy tíz éve az alábbi finomság receptjét is, hogy most a III. forduló alkalmából magam is elkészítsem. Köszönet érte Piroska néninek, barátnőm anyukájának, akinél egyszer ettem ilyet, de az villanófényemlékként vésődött az emlékezetembe. 🙂

VKF III.: Sajttekercs

Hozzávalók:

40 dkg trappista sajt
30 dkg vaj
30 dkg sonka (pl. pulykasonka, gépsonka stb.)
1 doboz Medve sajt
5 keménytojás
só, fehérbors, mustár, snidling

A sajtot zörgős zacskóban (én sütőzacsit használtam) forró vízbe lógatva fél órán át főzzük. Miután szépen meglágyult, nyújtódeszkán sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk. Vigyázat, némi ügyességet igényel a művelet! Gyorsnak kell lenni! Én zacskón keresztül csináltam, de lehet, hogy célszerűbb kivenni nyújtás előtt.
20 dkg vajat, a Medve sajtot, a kockára vágott tojásfehérjét kikeverjük sóval, fehérborssal és az apróra vágott snidlinggel, majd a kinyújtott sajtra kenjük, és a sonkaszeletekkel beterítjük.
Az 5 tojássárgáját villával összetörjük és kikeverjük a maradék vajjal, pici sóval, fehérborssal és mustárral. Az így kapott krémet a sonkára kenjük. Az egészet rétesszerűen a hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Tálaláskor éles késsel keskeny szeletekre vágjuk. Önmagában is nagyon finom, de kenyérre pakolva kiadósabb.

Nem kimondottan fogyókúrás étel, nem is kifejezetten olcsó, viszont isteni íze van, ezért ideális ünnepi falatka.