Már régóta szemeztem ezzel a recepttel a Nélkülözhetetlen vendégváró falatokban, és most eljött az idő, hogy kipróbáljam. Az olajban sütésnek nem vagyok nagy híve, mindig vérzik a szívem, mikor a használt olajat ki kell önteni, ezért amit lehet, azt sütőben sütök. Ennél mégis beizzítottam a serpenyőt, de csak kevés olajat öntöttem bele.
A recepten némileg módosítottam az otthoni készletek fényében, de az eredetit közlöm, zárójelben meg a saját variációt.

Hozzávalók:

18-19 dkg lencse
1 durvára vágott vöröshagyma (1,5 nagy újhagymafejet használtam)
1 összenyomott fokhagymagerezd (szerintem mehet 2)
1 vékonyra szeletelt kis póréhagyma (nálam kimaradt)
1 lereszelt kis sárgarépa
8 dkg zsemlemorzsa (szerintem kevesebb is elég)
2 tojássárgája
1 babérlevél
2 ek. apróra vágott friss koriander (nekem nem volt)
2 ek. olaj

pirítós kenyér
natúr joghurt
fűszer ízlés szerint, nálam keleti fűszerkeverék

A lencsét előző nap beáztatjuk. Másnap 1 babérlevéllel sós vízben feltesszük főni. Miután puhára főtt, leszűrjük és kihalásszuk belőle a babérlevelet.
A főtt lencse felét a vörös- és a fokhagymával botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a maradék lencsét, a pórét, a répát, a zsemlemorzsát, a tojássárgáját és a koriandert. Sózzuk, borsozzuk, majd csapott evőkanálnyi mennyiségekből kis lapos fasírtokat formálunk. Olajat hevítünk egy serpenyőben és mindkét oldalukat barnára sütjük. A kész fasírtkákat papírtörlőre szedjük, közben a serpenyőben ha kell, pótoljuk az olajat.
Pirítós kenyérrel és fűszeres joghurttal tálaljuk. De pitában salátával is adható.