Csatlakozom a hétvégi muffinkészítők népes táborához, valami rejtélyes oknál fogva ugyanis Fakanál, Nil és Zsófi is muffint sütött a napokban. Nálunk sem volt ez másként, hirtelen felindulásból fél óra alatt összedobtam ezt a mákos csodát. A recept egyébként Stahltól származik.

 

Hozzávalók:

10 deka magozott aszalt szilva
kb. 1 deci rum
15 deka liszt
5 deka őrölt mák
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt fahéj
10 deka cukor
1 deci tej
10 deka joghurt
1 tojás
7½ deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve (én olajat tettem bele helyette)

A sütőt (légkeveréses) előmelegítettem 160 fokra. A muffinsütőbe belehelyeztem a kis „papírkapszlikat” (imádom ezt a szót :)).
Az aszalt szilvát felnegyedeltem és a rummal feltettem a gázra, felforraltam és hagytam kihűlni. A száraz hozzávalókat, úgy mint liszt, mák, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj összekevertem. Ezután következtek a nedves hozzávalók: a tojást kézi habverővel elkevertem a cukorral, hozzáadtam a joghurtot, a vajat, végül a tejet, és fokozatosan elkevertem a lisztes egyveleggel. Végül beleforgattam a leszűrt szilvát is.
Én elkövettem azt a hibát, hogy a rumot is belekevertem, ez némileg megmagyarázza, miért lettek ilyen laposkák a muffinok (túl híg volt a tészta).
A tésztát beletöltöttem a mélyedésekbe és 20-25 percig sütöttem. 12 muffin lett belőle.