Alfajor

Férjem egyik munkatársa Uruguayban járt, és hozott nekünk egy kis apróságot, nevezetesen egy papírba csomagolt kerek süteményt, amit alfajornak (ejtsd: alfahor) hívnak. Kicsit utánaolvastunk itt, megtudtuk, hogy jellegzetes dél-amerikai édesség, főleg Argentínában és Uruguayban elterjedt.

A bevonata lehet fehér és fekete, belül két keksz lapul, közöttük tejkaramellakrém. A miénk fehér volt és nagyon finom, főleg a lágy karamellkrém ejtett rabul.

Tagliatelle aglio olio e peperoncino  (Széles metélt fokhagymával, olajjal és erőspaprikával)

Ehhez az ételhez a hozzávalókat még nyáron kaptuk húgoméktól, akik Olaszországban jártak. Készülhet friss és szárított alapanyagokból is. A mi egységcsomagunkban volt egy zacskó tagliatelle, egy zacskó szárított fűszerkeverék petrezselyemzöldből, chiliből és szárított fokhagymából illetve egy kis üveg fokhagymás olívaolaj.

Az eljárás nagyon egyszerű (ha jól értelmeztem), a tésztát ki kell főzni, az öntethez pedig az ízesített olajat felmelegíteni és beleszórni egy evőkanál fűszerkeveréket. Kicsit melegíteni, majd a tésztára önteni és jól elkeverni. (Ugyanez az eljárás az apróra vágott friss fokhagymával, erőspaprikával és petrezselyemmel is.).
Tapasztalat: biztos, hogy más az eredmény, ha friss növényeket használunk, így a szárítottal nem voltak karakteresek az ízek, illetve a csípős íz dominált. Finom volt, de nem átütő. Már ki is eszeltem, hogy legközelebb köretnek készítem valamilyen húsételhez, amivel kölcsönösen feldobják egymást. Egyébként látványnak sem utolsó.