A véletlen műve, hogy megalkottam ezt a receptet. Egy új krumplifőzelék- receptet szerettem volna kipróbálni a Négy alapíz szakácskönyve Savanyú kötetéből, nevezetesen az uborkás krumplifőzelékét. Csakhát néha nehezen találom el a szükséges vízmennyiséget, most egy kicsit bő lére eresztettem a dolgokat, és már nem volt visszaút. De nem estem kétségbe, előkaptam jóbarátomat, a botmixert, és turmixoltam a krumplit. (Mostanában mindent pürésítek.) Ezzel meg is született az alábbi leves. Ja, és tárkonyt is a magam szakállára tettem bele.

Hozzávalók 2-3 személyre:

75 dkg burgonya
4 kisebb ecetes (csemege-) uborka
9 dl víz
2 dl tejföl
1 ek. liszt
1 gerezd fokhagyma
1 ek. fehérborecet

tárkony, helyette esetleg kapor

A burgonyát hámozás után felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. Mikor már félig megpuhult, hozzáadjuk az ecetet. Közben felhevített olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a kislyukú reszelőn lereszelt uborkát. Megszórjuk tárkonnyal, ráöntjük a burgonyára, majd belekeverjük a tejfölt, melybe előzőleg beleforgattuk az 1 ek. lisztet. Állandó keverés mellett felforraljuk. Elzárjuk a gázt, a levest kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Még jobb, ha a burgonya felét turmixolás előtt kiszedjük, és levesbetétnek visszatesszük a krémlevesbe. Üdítő, pikáns, savanykás leves.