Ritkán bukkanok olyan receptre, ami képes otthon a kínai büfés kaja illúzióját kelteni, pedig szorgalmasan kutatok utánuk. A büfékbe vetett bizalmam ugyanis egy ideje odavan. Egész pontosan azóta, hogy rabja lettem a házunk szomszédságában lévő kis büfének. Egyszer betértem munka után, vittem haza egy kis kínait. A pirított tészta és a csípős leves voltak a kedvencek. Olyannyira, hogy odaszoktam, hazafelé már azon fantáziáltam, aznap mit fogok venni. Azért a biztonság kedvéért mindig lecsekkoltam, hogy a büfé mellett tartott kutyu még életben van-e, de élt és virult. Egyszer aztán zárás után értem oda, és akkor néztem nagyot: a büfében bent figyelt a nagy, szürke utcai kuka. Gondosan leállítva a kiszolgáló pult elé, gondolom, hogy ne lopják el… Végülis ez érthető szempont, de valahogy elment a gusztusom a büfétől. Ezzel egyébként nem lehettem egyedül, mert egy idő után lehúzta a rolót, és azóta is hirdetik, hogy az üzlethelyiség eladó.
Az itt következő recept internetes lelet, innen származik.

Csirkemell szezámos-mézes bundában pirított tésztával

Hozzávalók:

1 csirkemell csíkokra vágva

A páchoz:

őrölt fehérbors (én ötfűszer-keveréket használtam helyette), só, cukor, 1/2 tk. fehérbor, 1/2 tk. szezámolaj

A bundához:

1/2 csésze liszt
1/4 csésze keményítő
csapott tk. sütőpor
1 felvert tojás
2 ek. olaj
2/3 csésze víz
kevés só

A mézes mázhoz:

1/8 csésze méz
1/4  csésze cukor
1/8 csésze ketchup
1 ek. fehérborecet

A csirkecsíkokat bepácoljuk, minimum néhány órára hűtőbe tesszük. Ha összeértek az ízek, a bundába mártott csirkedarabokat wokban bő olajban kisütjük. Utána a mézes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész húst. Megszórjuk szezámmaggal.

Pirított tészta:

A kifőtt spagettit vagy kínai tojásos tésztát az alábbi összetevőkkel nyakon öntöm és wokban kevés olajon megpirítom.

1-2 ek. sötét szójaszósz
1 kk. chiliszósz
1 kk. kristálycukor
1 kk. borecet
1/2 kk. só
1/2 kk. kukoricakeményítő
6-7 ek. langyos víz

Ez utóbbi pedig innen van.