A csicsókát gyerekkorom óta ismerem, nagyszüleim kertjében mindig termett valamennyi, és savanyúságként ette a család. Aztán hosszú időre elfeledkeztünk róla. Chili és Vanilia írása juttatta megint eszembe és piszkálta fel kísérletező kedvemet. Szüleim révén hamarosan meg is érkezett vidékről az első csicsókaszállítmány. Úgy döntöttem, óvatosságból egy krémlevessel indítok, abból nagy baj nem lehet. Volt otthon épp egy darab parmezán is, így született a parmezános leves ötlete.

Hozzávalók 2 személyre:

35 dkg hámozott csicsóka
5 dkg vaj
1 ek. liszt
10 dkg reszelt parmezán
1 dl tejszín
6 dl víz (pl. a csicsóka főzővize)

őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió

 

A megtisztított, kockára vágott csicsókát sós vízben puhára főzzük. Utána leöntjük a levét (később jó lesz , tegyük félre), hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot és a tejszínt. Botmixerrel turmixoljuk, belekeverjük a lisztet, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a főzőlevet.. 10 percig főzzük, sózzuk, fűszerezzük.