Ez a leves is régóta része a családi repertoárnak, eredetét már homály fedi. Nagyon egyszerű, gyors étel, melynek jellegét a füstölt sajt és a levesbetétként működő pirított gomba adja meg.

Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg burgonya
5 dkg vaj
4 nagy fej gomba
1 húsleveskocka (vagy Vegeta)
1 ek. liszt
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 dl tejszín
8 dl víz (pl. a burgonya főzővize)
só, őrölt bors

A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Utána leöntjük a levét (később jó lesz, tegyük félre), hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot és a tejszínt. Botmixerrel turmixoljuk, belekeverjük a lisztet, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a főzőlevet, amit ízesítettünk a húsleveskockával vagy Vegetával. 10 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk.
Ezzel a leves elkészült. Már csak a  levesbetéthez kell a gombát megtisztítanunk, vékony szeletkékre vágnunk és nagyon kevés olajon teflon serpenyőben megpirítanunk. Fontos, hogy egy rétegben rakjuk a serpenyőbe, különben nem pirul, hanem megfő.
Tálaláskor kis edénykében a leves mellé tesszük a gombát, mindenki szórhat a levesébe. Nem lehet belőle eleget csinálni.