Hasonlóan Fakanálhoz, engem is Chili és Vanilia posztjai löktek az édesburgonyák közé.  Hétvégén az Auchanban sikerült is levadászni két Barba papa-szerű példányt.
Korábban is hallottam már erről a zöldségről, főleg kedvenc sorozatomban, a Jóbarátokban. Ott ugyanis a Hálaadás napi epizódok egyik izgalmasnak tűnő mellékszereplője volt. Hasonlóan beindította a fantáziámat anno a sorozatban sokat emlegetett quiche, lasagne és a Rachel által elég egyéni módon elkészített trifle is (“Ennek lábíze van!”).
Az alábbi recept Chilitől származik, és abszolút bevált. Egyetértek vele, sütőtökkel is készíthető, biztos a siker.

Hozzávalók 2 személyre:

2 nagy édesburgonya
4 vörös- vagy lilahagyma (én vegyesen tettem mindkettőből)
10-12 gerezd fokhagyma héjastul
kakukkfű
olívaolaj
só, bors
5 dkg feta a tetejére

Az édesburgonyát meghámoztam, majd egyforma kockákra vágtam. Összeforgattam az olívaolajjal, alufóliával bélelt tepsire borítottam. Fontos, hogy csak egy rétegben legyen benne zöldség, különben sosem sül meg. Megsóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel (még jobb a friss). Rászórtam a fokhagymákat héjastul és a kisebb gerezdekre vágott egyéb hagymákat. 220 fokon, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész. Tálaláskor megszórtam morzsolt fetával. Isteni!