Ez az eredetileg libanoni saláta sokféle változatban létezik. Én nagyjából tartom magam a klasszikus alkotóelemekhez, úgymint paradicsom, hagyma, petrezselyem, menta, citromlé. Bulgur helyett viszont eddig kuszkuszt használtam, legújabb felfedezésem pedig a hántolt bioköles. Kíváncsiságból vettem egy zacskóval az Intersparban, és amikor nem volt otthon kuszkuszom, bevetettem. Az eredmény teljesen kielégítő volt, állagban, ízben szerintem nem sokban különböznek. Akkor lettem igazán lelkes, mikor kicsit utánaolvastam, mit is lehet tudni erről a gabonáról. Kiderült, hogy tápanyagok szempontjából a legértékesebb gabonafajta, mert a legtöbb fehérjét tartalmazza, ezenkívül sok vas és kalcium van benne, ráadásul gluténmentes. (Bővebben itt olvashatsz róla.)

tabbouleh

Hozzávalók:

20 dkg hántolt bioköles (helyette kuszkusz vagy bulgur)
3-4 nagy paradicsom
2-3 lilahagyma
egy nagy csokor petrezselyem
egy marék mentalevél
1 citrom leve
1 ek. vaj
kb. fél pohár joghurt (elhagyható)

kevés cayenne bors

A kölest sós, forró vízben megfőzöm (hamar elkészül). Miután kész, egy evőkanál vajat szoktam belekeverni.
A paradicsomot én nem szoktam kimagozni, ahogy az eredeti recept írja, egyszerűen kis kockákra vágom. Ugyanígy felaprítom a hagymát és a fűszernövényeket. Egy nagy tálban összekeverem őket, hozzáadom a főtt kölest, sózom, megszórom cayenne borssal, meglocsolom citromlével, jól elkeverem az egészet.
Az eredeti recepttől eltérően én egy kis natúr joghurtot is bele szoktam  keverni, de ez ízlés dolga. A kész salátát néhány órára behűtöm.