Imádok sütni. Imádom a zöldségeket. Következésképpen szívesen készítek zöldséges süteményeket. Nagy rajongója vagyok például a répatortának, és burgonyatortát is sütöttem már többfélét. Ez lett a kedvencem, azt hiszem a szerecsendió miatt. Az eredeti receptben fenyőmag szerepel, de most a karácsonyról maradt mandulaforgács-készletemet apasztottam inkább. A szerecsendió helyett egyébként el tudnék képzelni gyömbért, vagy narancs-fahéj párosítást is, de én maradtam az eredetinél.

A Sütemények enciklopédiájában, ahonnan a recept származik még olyan további izgalmak várnak, mint céklatorta és cukkinitorta, sőt a Váncza-könyvben még babtortát is találtam, de ezekről majd máskor…

Olasz burgonyatorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:


45 dkg burgonya

4 dkg liszt

4 tojás

14 dkg cukor

12 dkg vaj

8 dkg mazsola

5 dkg mandulaforgács

1 ek. reszelt citromhéj

1 tk. őrölt szerecsendió

1 tk. mandulaaroma

porcukor a tetejére


A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, még forrón megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük. Összekeverjük a liszttel és 15 percig pihentetjük.

Géppel habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül hozzákeverjük a krumplit és a többi fűszert és ízesítőt. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a tésztába forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt és kivajazott kerek tortaformában, előmelegített sütőben 170 fokon (légkeverésesben kisebb fokozaton) 35-45 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, tetejét porcukorral meghintjük.

A Sütemények enciklopédiája receptje alapján