A “sunyali” a magyarok kínai neve, és itt az én ízlésemet jelöli, miszerint nem szeretem a bambuszrügyet, ezt tehát eleve kihagytam az eredeti receptbõl. A szárított kínai gombát eredetileg nem akartam száműzni, de kénytelen voltam, miután kiderült, hogy amit én gombának véltem, az tea, méghozzá a híres kínai nyolc kincs tea, ami ugyan afrodiziákum, de az ízétõl csaknem rosszul lettem.

  

Tehát ez a recept az eredeti lebutított verziója, mondhatjuk kínai tojáslevesnek is. Hideg, náthás téli napokra szerintem kiváló lélekmelegítõ.

Hozzávalók (kb. 6 adag)
2 liter csirkealaplé (csirkeaprólék, répa, fekete bors, só, gyömbér, fokhagyma, újhagyma összefõzve, leszűrve)
fõtt csirkehús apróra vágva
kínai tojásos tészta vagy rizstészta (ízlés szerint)
2 tk. reszelt gyömbér
2 ek. kukoricaliszt
1,6 dl víz
2 kissé felvert tojás
2 tk. paradicsomszósz
2 ek. szójaszósz
2 ek. ecet
4 tk. szezámolaj
4 finomra aprított újhagyma + díszítésnek
chiliolaj a tüzesebbeknek

Egy nagy fazékban felforraljuk az alaplevet, hozzáadjuk a tésztát, a csirkét, és a gyömbért. Kis lángon fõzzük, míg a tészta megfõ.

Egy kisebb tálban simára keverjük a kukoricalisztet a vízzel, a leveshez adjuk, csomómentesre elkeverjük. Vékony sugárban a levesbe csorgatjuk a tojásokat.

A fazekat levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a szójaszószt, az ecetet, a szezámolajat, és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, A tetejére újhagymát szórunk és chiliolajat csepegtetünk. A fekete fényes csirke szójaszirupjával tovább fokozhatjuk az ízhatást.

 

A Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv receptje alapján