Hozzávalók

Kb. 1/2 kg csirkeszárny (a combra hajazó része)
1 dl sötét szójaszósz
22 dkg barna cukor
1 ek. shaoszingi (kínai) bor (én maradék tokajit használtam)
1/2 ek. szójaszósz
1 kk. szezámolaj
1/4 kk. kínai fûszerkeverék
só, reszelt gyömbér

Elõzõ nap bedörzsöltem a husit sóval és reszelt gyömbérrel, majd a hűtõbe tettem. Másnap a szószhoz összekevertem a sötét szójaszószt, a cukrot, a bort, a szójaszószt, a szezámolajat és a fûszerkeveréket, majd folyamatos keverés mellett felforraltam.

A csirkét egy nagyobb teflon serpenyõbe tettem, ráöntöttem a szójás pácot, elkevertem, hogy bevonja. Fedõ alatt, rendszeresen forgatva puhulásig pároltam. (Kb. 30 perc)

Miután megpuhult, a csirkét kiszedegettem, a szószt tovább forraltam, míg szirupos nem lett.

A csirkét tálra szedtem, meglocsoltam a sziruppal, fõtt rizzsel tálaltam. A rizs a sziruppal önmagában is nagyon finom.

A Nélkülözhetetlen vendégváró falatok alapján

Mivel a csirkeszárnyat nem szeretem, ki kellett találni valamit a maradék részek további felhasználására. A megoldás a csirkealaplé lett, mely aztán jó ürügy volt egy szecsuáni leves (lásd fentebb) elkészítésére.